Siirry sisältöön
IRTOKARKIT ALKAEN 1,29€ / 100G | TOIMITUKSET ALKAEN 4,90€ | Ilmainen toimitus yli 59€ ostoksille
IRTOKARKIT ALKAEN 1,29€ / 100G | TOIMITUKSET ALKAEN 4,90€ | Ilmainen toimitus yli 49€ ostoksille

Salmiakki

 Mitä on Salmiakki?

Salmiakki on pohjoismaissa ja erityisesti Suomessa suosittu makeinen, joka tunnetaan voimakkaasta ja usein hieman suolaisesta maustaan. Salmiakki valmistetaan yleensä ammoniumkloridista (NH4Cl) eli salmiakista, joka antaa makeiselle sen erityisen maun.

Salmiakin maku voi vaihdella voimakkuudeltaan lievästä erittäin voimakkaaseen, ja se liittyy usein suolaiseen tai lakritsin kaltaiseen sävyyn. Salmiakkimakeisia voi olla eri muodoissa, kuten palloina, patukoina tai pastilleina. Lisäksi salmiakkia käytetään joskus myös jäätelöissä, juomissa ja muissa herkuissa.

Salmiakki on saanut nimensä "salmiakki"-nimellä tunnetusta aineesta, mutta monissa makeisissa käytetään myös muita ainesosia antamaan sille haluttu maku. Se on maku, joka jakaa mielipiteitä; jotkut pitävät sen herkullisena, kun taas toiset eivät ole niin innostuneita sen erityisestä mausta.

Salmiakki ei välttämättä maistu kaikille.

Vaikka salmiakki onkin vahvasti läsnä pohjoismaissa, sitä voi löytää myös joistakin muista Euroopan maista, kuten Alankomaista ja Islannista. Salmiakki ei kuitenkaan ole yhtä yleinen monissa muissa maailman osissa, ja sen maku voi olla monille ulkomaalaisille hyvin erikoinen tai jopa epätavallinen.

Salmiakin maku voi olla hyvin voimakas ja erityinen, ja se voi liittyä kulttuurisiin ja yksilöllisiin makumieltymyksiin. Etelä-Amerikassa ja monissa muissa maailman osissa ihmisillä on erilaisia makutottumuksia ja perinteitä makeisten suhteen, ja salmiakki voi olla hyvin erilainen kuin ne maut, joita kyseisissä kulttuureissa pidetään perinteisinä ja miellyttävinä.

Lisäksi salmiakkiin liittyy voimakas ammoniakin maku, joka voi olla yllättävä tai jopa epämiellyttävä niille, jotka eivät ole tottuneet siihen. Makumieltymyksiä muovaavat usein myös kasvatus, ympäristö ja kulttuurilliset vaikutteet.

Salmiakin suosio tai epäsuosio voi siis johtua osittain siitä, että sen maku on kulttuurisesti sidoksissa ja eroaa merkittävästi monista muista makeisista, joita saatetaan pitää miellyttävämpinä eri puolilla maailmaa.

Salmiakin historia.

Salmiakin historia juontaa juurensa antiikin aikaan, ja sitä on käytetty eri tarkoituksiin vuosisatojen ajan. Tässä on lyhyt katsaus salmiakin historiaan:

 1. Antiikin aika:

  • Antiikin Kreikassa ja Roomassa ammoniumkloridiin, joka on salmiakin perusainesosa, saatiin merivedestä. Ammoniumkloridia käytettiin alun perin lääketieteellisiin tarkoituksiin, ja sitä tunnettiin myös nimellä "Nordic ammonium".
 2. Keskiaika:

  • Keski- ja Itä-Euroopassa ammoniumkloridia käytettiin erilaisissa lääkkeissä. Myöhemmin, keskiajalla, arabit alkoivat käyttää salmiakkia makeisissa.
 3. 1500-luku:

  • 1500-luvulla salmiakin makeiskäyttö levisi Euroopassa, ja se tuli tunnetuksi myös lääkinnällisistä ominaisuuksistaan.
 4. 1800-luku:

  • 1800-luvulla salmiakki tuli yhä suositummaksi makeisena, ja sitä käytettiin laajasti erilaisissa herkuissa.
 5. 1900-luku:

  • Salmiakin suosio kasvoi erityisesti Pohjoismaissa, erityisesti Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Nämä maat kehittivät laajan valikoiman salmiakkimakeisia, ja se vakiintui osaksi niiden makeiskulttuuria.


Makuja on yhtä paljon kuin on ihmisiäkin maailmassa. Olemme valinneet mielestämme parhaat valittavaksesi.
Kurkaa salmiakkivalikoimamme ja tilaa vaikka 100g kerrallaan valitsemiasi vaihtoehtoja.

 

€0,78
€456,78
€123.456,78